Hukuk öğretiminin esası teorik bilgiye dayanmaktadır. Üniversitelerde ilgili alanda kullanılan ders kitaplarının içeriğinin çoğu teorik bilgiye ayrılmıştır. Öğrencilerin, profesyonel yaşama daha iyi hazırlanmaları ise salt teorik bilgiyle mümkün olmaz. Üniversite öğretimini tamamlamış olan ve meslek hayatına atılan kişiden, üniversitede almış olduğu teorik bilgiyi profesyonel hayattaki olaylara uygulaması beklenmektedir. Üniversite hayatında bu alışkanlığı kazanmamış olan kişilerin meslek yaşamlarında zorlanmamaları mümkün değildir. Bu sebeple, hukuk öğretiminde, teorik bilginin yanında, öğrenciye iş hayatında gerekli hukuk nosyonunu kazandırıcı pratik bilginin verilmesi de elzemdir.
İş Hukuku literatürü incelendiğinde, teorik bilgiyle donatılmış ders kitaplarını destekleyici pratik çalışma içeren kitapların halen sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Bu kitap, belirtilen eksikliğin kapatılmasında yardımcı olabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Kitap, bir ders kitabı değildir ve İş Hukuku öğretiminde asli kaynak niteliği taşımaz. Yukarıda da açıkladığımız sebeple, vazgeçilmez nitelikte olan pratik bilginin verilmesinde yardımcı / destekleyici kaynak olarak planlanmıştır.
Yardımcı kaynak olarak hazırlanan bu pratik kitabında, tüm bireysel İş Hukuku konularına yer verilmesi mümkün değildir. Olabildiğince geniş kapsamlı olarak hazırlanan kitapta, uygulama bakımından örnek teşkil edebilecek, daha sık rastlanan uyuşmazlıklar da dahil bir çok konuya yer verilmiş; ele alınmamış konular da, öğrencilerin mevcut derslerde öğrendikleri bilgiyi, bu kitap aracılığı ile de elde edeceklerine inanılan değerlendirme becerileri sayesinde çözüme kavuşturmaları arzulanmıştır.