Tahkikat evraklarında esas kadar usulün de eşit hakkı bulunduğu günümüzde, mevzuatta anlatılanların pratikte nasıl uygulanması gerektiği önemli bir husustur.
Kitapta; kolluk kuvvetlerinin, meydana gelen olaylarda düzenlemeleri gereken tutanakların hangi kanun, yönetmelik, vs. hükümlerine göre nasıl düzenlenmeleri gerektiği, sahada en çok karşılaştıkları olaylarda mevzuat gereği asgari hangi tutanakları düzenlemeleri gerektiği üzerinde durulmaktadır.
Gereksiz ayrıntılara boğmadan, teorik konuları teğet geçerek doğrudan "gerekenin yapılması", "gecikmesinde sakınca doğmaması", "usulün esastan öncelikli olması" merkezinde hazırlanan kitapta, hangi suçta hangi prosedürün izlenerek, hangi evrakın düzenlenmesi gerektiği konusuna odaklanılmıştır.
Kitap; "Yeni Başlayanlar" dan "İşini iyi yapmak isteyenler" e kadar tüm adlî kolluk personeline yardımcı olacak nitelikte olup, adayların mesleğe başlarken, müdahale edecekleri olaylara karşı daha bilinçli ve daha hazırlıklı olmalarına yardımcı olacaktır.
Kitap yeni baskısında, değişen mevzuat ve uygulamalar yönünden güncellenmiştir