İnşaat sektöründe kişiler arasındaki hukukî ilişkiler, inşaat sözleşmeleri aracılığıyla kurulur. Ancak hastane, havaalanı inşaatı, nükleer veya enerji santrali ya da katı atık yakma tesisi gibi uzmanlık gerektiren büyük çaplı projeler karmaşık yapıdadır. Dolayısıyla bu projelerin sözleşmeleri, aşılamayacak büyük riskleri de beraberinde getirmektedirler. Örneğin bir hastanenin inşaatında, binanın yapımı kadar makinelerin, araç-gereçlerin temini de büyük öneme sahiptir. Büyük bir sanayi tesisinin kurulumunda ise eserin yapımından ziyade, tesisin amaçlanan özellik ve miktarda ürünü sağlayabilecek niteliklere sahip olması önemlidir. Öte yandan iş sahibi, tesisi işletecek teknik bilgiye sahip olmayabilir. Bu ise tesisin işletilmesinde sorun yaşanmasına yol açar. Bu bakımdan inşaat sahipleri, daha profesyonel sonuç alabilecekleri, inşa eserinin kurulumu kadar sorunsuz işletilmesinin de sağlandığı ve sonraki süreçte tesiste ortaya çıkabilecek problemleri en aza indirebilecekleri sözleşme ilişkisi kurma arayışındadır. Bu arayışın bir sonucu olarak taraflar, yeni bir inşaat sözleşmesi modeli olarak anahtar teslim inşaat sözleşmesini oluşturmuşlardır.
Anahtar teslim inşaat sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda yer almayan isimsiz bir sözleşmedir. Bu sebeple sözleşmenin tarafları, hukukî niteliği ve uygulanacak hükümler kitabın temelini oluşturmaktadır.
Kitapta; Türk Borçlar Kanunu ve inşaatla ilgili diğer mevzuat ele alınarak, yol göstermesi amacıyla yer yer Alman ve İsviçre hukukunda var olan yasal düzenlemeler ile FIDIC Gümüş Kitap'a karşılaştırmalı olarak değinilmiştir. Kitap yeni baskısında güncellenerek, genişletilmiştir.