Türk Ticaret Kanunu'nun 434. maddesinde düzenlenen oy hakkı, anonim ortaklık pay sahiplerinin ortaklık genel kurulunda görüşülen konular hakkında olumlu, olumsuz veya çekimser yönde beyanda bulunmasına imkân tanıyan ve ortaklık yönetimine katılmasına aracılık eden pay sahipliği hakkıdır.
Anonim ortaklıkta pay sahipleri ile ortaklık arasında menfaat çatışmalarına sebebiyet veren ve genel kurulda istikrarın sağlanmasını gerektiren bazı hâller, beraberinde oy hakkının donmasını getirmektedir. Oy hakkının donması, anonim ortaklık pay sahibinin oy hakkının kullanımının kanundan kaynaklanan bir sebep dolayısıyla engellendiği hâllerden bir tanesidir. Buna göre oy hakkı donan pay sahibinin genel kurula katılarak oy hakkını kullanması ve oy hakkıyla bağlantılı diğer yönetsel haklardan yararlanması olanaksızdır.
Kitapta; oy hakkının donması olgusu anonim ortaklığın kendi paylarını iktisap etmesi, karşılıklı iştirak, pay sahibinin ıskat edilmesi, bildirim, tescil ve ilan yükümlülüklerine aykırılık, oy hakkının esas sözleşme ile sınırlandırılması ve borsaya kote edilmiş bağlı nama yazılı payların devri hâlleri bakımından ele alınmıştır. Bu hâllerde oy hakkının donmasına sebebiyet veren koşullar, oy hakkının donmasıyla birlikte meydana gelen hüküm ve sonuçlar ile oy hakkının donması hükümlerine aykırılık kitabın konusunu oluşturmaktadır.