Basın özgürlüğü çok geniş bir kavram olup, işveren ile gazeteci arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi basın özgürlüğünün gerçekleşmesine hizmet etmektedir. Basın iş sözleşmesinin doğası gereği, demokratik bir düzende basın iş sözleşmesinin bağımlılık unsuru diğer iş sözleşmelerine kıyasen zayıftır. Gazeteci, mesleğinin icrası sırasında bir yandan işverenine karşı olan borçlarını yerine getirmeye çalışırken bir yandan da mesleğinin kamusal niteliği uyarınca kamuyu aydınlatma hak ve görevini de yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu sebeple basın özgürlüğü bağlamında gazetecinin işverenin emir ve talimatlarına uyma borcunun, sadakat borcunun ve özen borcunun sınırlarının doğru çizilmesi gerekmektedir.
Çalışmamızda basın iş sözleşmesi ve tarafların basın iş sözleşmesinden doğan borçları, gazetecinin işyerindeki görev tanımı da dikkate alınarak basın özgürlüğü bağlamında ayrıntılı olarak incelenmektedir. Gazetecinin bağımsızlığının sağlanması ve korunması için iş hukuku kuralları çerçevesinde yapılabilecekler karşılaştırmalı hukukta yer alan düzenlemeler de dikkate alınarak çözüm önerisi niteliğinde ortaya koyulmaya çalışılmaktadır.
İnternet alanında yaşanan gelişmeler, gazetecilerin çalışma yaşamlarında karşılaştıkları sorunlar ve youtube ve benzeri platformların sağladığı bağımsız çalışma ortamı günümüzde youtuber gazeteci olarak adlandırılan bir gazeteci grubunu da beraberinde getirmiştir. Ülkemizde ve dünyada serbest gazetecilerin sayısının her geçen gün artması ve telif ücreti ile çalışan serbest gazetecilerin birçok haktan yoksun olmaları, ülkemizde hem iş hukuku hem de sosyal güvenlik hukuku alanında güncel düzenlemeler yapılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir.