İçinde yaşadığımız varlıklar alemi, insanların araştırıp keşfetmeleri için sırlar ve imkanlar hazinesi olarak karşımızda durmaktadır. İnsan, tarih boyunca büyük bir tecessüsle bu hazineyi araştırmaya yönelmiştir. Ancak her zaman ömrünün ve zamanının yetersizliğini karşısında en büyük engel olarak bulmuştur. Bu yüzden, neyin öncelikle araştırılması gerektiği, nasıl en kolay, en çabuk ve en doğru şekilde araştırılacağı daima önemli bir problem olagelmiştir.Bir işi en kısa zamanda, en az emekle, en doğru ve en verimli bir şekilde nasıl başarabiliriz arayışı bilimsel araştırma metot ve tekniklerinin gelişmesine, buna paralel olarak da bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin hızlanmasına yol açmıştır.Şimdi her alanda baş döndürücü derecede çok hızlı gelişmelerin kaydedildiği bir çağı yaşıyoruz. Yirminci yüzyıl, bilgi patlamasının yapıldığı, insanlığın görülmemiş derecede bilgi birikimine sahip olduğu bir çağ olmuştur. Bu gelinen nokta ve kazanılan bunca başarılar, insanların kısacık ömürlerine büyük işler sığdırma çabalarının sonucu olarak görülmekte ve halen bu çabalar devam etmektedir.Dünyadaki imkanlar hazinesinden payını alarak mutlu ve müreffeh bir hayat sürmek, gelecek kuşaklara iyi şeyler bırakmak her insan için bir hak olduğu kadar aynı zamanda bir görevdir. Toplum bireyleri için düşünüldüğünde de bu ulusal bir görevdir. Bilim evrenseldir ama bilimde ve tecrübede birikim ulusaldır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi farklılıkları, onların ulusal birikimleri ile ilgilidir.Son yıllarda ülkemizdeki bilimsel araştırmalarda hem kurumlar hem de bireysel girişimler yönünden dikkate değer artışlar gözlenmektedir. Yeni araştırma enstitüleri kurulmakta, araştırmacılar burs ve benzeri maddi desteklerle özendiril-mektedir.
Üniversitelerde bu maksatla araştırma görevlisi kadroları tahsis edilmektedir.Bu yapılanlar toplum gelişmesi adına çok güzel işler olmakla beraber, araştırmalar bilimsel usul ve esaslara göre yapılmadıkça beklenen faydanın sağlanamayacağı da açıktır. Bu bakımdan bilimsel araştırmalar kadar bunların metot ve tekniklerine dair bilgilerin yaygınlaşması da önem taşır.Türkiye'de bilimsel araştırma metot ve tekniklerine dair çok sayıda eser yayımlanmıştır. Bunların her biri ayrı özelliklere sahiptir ve bilimsel araştırmalara farklı bakış açılarından ışık tutmaktadır. Bir kısmı, konuları oldukça detaylı bir şekilde ele almış, bir kısmı da "Alan Araştırma Yöntemi", "İlmi Araştırmada Yazım Kuralları", "Araştırmada Rapor Hazırlama" vb. şekilde sadece araştırmanın bir yönüne ait hacimli eserlerdir. Bu yüzden pek çok yeni araştırmacı için bu eserlerden yararlanma imkanı sınırlı kalmaktadır.Gerek lisans düzeyinde gerekse lisans üstü düzeyde işin başındaki araştırmacıları özendirmek için onlara bilimsel araştırma metot ve tekniklerinin derli toplu özlü bir şeklinde sunulmasının faydalı olacağı düşünülmüştür. Bu sebeple, elinizdeki eserde sosyal bilimler alanındaki bir araştırmanın başından sonuna kadar yapılması gereken işler, kullanılacak me-tod ve teknikler, fazla ayrıntılara girilmeden, pratik fayda sağlayacağı umulan bir düzen içinde sunulmuştur. Okuyucuya kolaylık olması düşüncesiyle kitabın sonuna araştırma ile ilgili terimler sözlüğü ile veri çözümlemede sıkça kullanılan "t Değerler Tablosu" ve "X2 Değerler Tablosu" eklenmiştir.Bu çalışmada, ayrı bir bilim dalı olma yoluna girmiş bulunan bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri alanındaki çalışmalara değişik bir yaklaşımla katkıda bulunmaya çalışılmıştır.
Eser, araştırmacıların bilimsel araştırma yöntem ve teknikleri hakkında ihtiyaç duyulan gerekli bilgilere kolay ulaşabilmelerine yardımcı olursa maksadına ulaşmış sayılacaktır.
Kapak | Ciltsiz |
Sayfa Sayısı | 215 |
Yazar | Suat Cebeci |