Çevre hakkı kapsamında, tüm insanlığın ortak varlığı olan çevrenin korunması, iyileştirilmesi, çevrenin kirlenmesinin önlenmesi, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi, bugünkü ve gelecek kuşakların sağlık, uygarlık ve yaşam düzeyinin geliştirilmesi ve güvence altına alınması amacıyla; ekonomik açıdan önemli getirilere sahip olan, ancak çevre açısından sakınca oluşturabilecek düzeydeki projelerin çevreye uygunluk denetimi, idari bir önleme mekanizma olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ile sağlanmaktadır.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinde idare tarafından alınan kararlar ve idari yaptırımlar, idari işlem niteliğinde olup, idari yargı denetimine tabidir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında yer alan uyuşmazlık türlerine ilişkin idari davaların açılması ve yargılamada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır.
Kitap; hem Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) konusu hakkında teorik bilgiler sunmak hem de idari uyuşmazlıkların yargısal çözüm yolları hakkında bilimsel araştırma yapanlara, avukatlara, hâkimlere ve konuya merakı bulunan ilgililere yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.