Anayasa ve CMK'nın ilgili maddeleri uyarınca mahkeme kararlarının Yargıtay denetimine olanak verecek biçimde açık olması ve Yargıtay'ın bu işlevini yerine getirmesi için kararın dayandığı tüm kanıtların, bu kanıtlara göre mahkemenin ulaştığı sonuçların, iddia, savunma ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmelerin, sanığın eyleminin ve suçun ne olduğunun açık olarak gerekçeye yansıtılması gerekmektedir.
Bilirkişi raporlarının da gerekçeli ve dosya muhteviyatına uygun olması zorunludur. Ceza yargılaması, hazırlık tahkikatı ve mahkeme aşamasında toplanan delillerle bir bütündür. İddianame, sanığın savunması ile mağdur ve müştekinin ifadeleri yanında, tanık beyanları ve tüm dosya bilirkişi tarafından dikkatle okunarak olayı anladıktan sonra rapor hazırlanmalıdır.
Her dosya nev'i münhasır ve farklıdır. Kitabın ikinci baskısı, ceza yargılamasında bilirkişilik yapanlar için daha detaylı hazırlanmış olup; Yargıtay İçtihatları da göz önünde bulundurularak bilirkişi raporunda bulunması gereken önemli noktalar anlatılmaktadır.