Ceza yargılamasının temel amacı olan maddi gerçeğe ulaşmada, arama ve elkoyma tedbirleri en önemli delil kaynaklarındandır. Arama ve elkoyma kaçakçılık, uyuşturucu, siber suçlar ve terör suçları başta olmak üzere, Türk Ceza Kanunu ve özel ceza kanunlarında yer alan pek çok suçta uygulama alanı bulur. Diğer yandan, gelişen teknoloji ile birlikte suç delillerini elde etme ve siber suçlara müdahalede, bilgisayarlarda arama ve elkoymanın şartları ve uygulaması da giderek önem kazanmaktadır.
Arama ve elkoyma tedbirine başvurulan tüm hallerde, uygulamanın yerindeliği, ve doğruluğu denetlenmelidir. Zira suç, hukuka uygun elde edilmiş delillerle ispat edilebilir. Hukuka aykırı yapılan arama sonucu elde edilen deliller, yargılamada kullanılamaz ve hükme esas alınamaz.
Arama ve elkoyma tedbiri ile ilgili tüm konuların hem teorik ve hem de uygulamaya yönelik olarak analizi ve irdelenmesi amacıyla, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarının ışığı altında bu kitap hazırlanmıştır.
Kitap kapsamında arama kararına hangi hallerde gerek duyulduğu, aramanın şartları, kapsamı, infazı sırasında uyulması gereken kurallar, suça müdahalede adli ve önleme araması ayrımı, üst ve eşya araması, araç, ikamet, işyeri, dernek, havaalanı ve sınır araması gibi özel durumlar ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Ayrıca arama kararına gerek olmayan durdurma ve kimlik sorma ve yoklama gibi haller, kolluğun ve mülki makamların kontrol ve denetim yetkilerinin kapsamı, suçüstü hali, rızai teslim, arama kapsamını aşan haller, aramada özel statüye haiz kişiler ve hukuka aykırı arama ile ilgili konular, mevzuat ve içtihatlarla birlikte açıklanmıştır.
Kolluğun adli ve mülki görevi, acele önlemleri alma, delilleri toplama ve muhafaza altına alma, suça ve delillere elkoyma, elkoymanın onanması usulü, postada elkoyma, özel ceza yasalarına göre elkoyma ve tasfiye, kitapta yer alan konular arasındadır.