İstatistik bilimini oluşturan istatistik konularının toplam on dört bölümde incelendiği Tanımlayıcı İstatistik ve Çıkarsamalı İstatistik, kullanım açısından daha uygun olacağı düşünülerek iki ayrı kitap şeklinde yazılmıştır.
İstatistik konusunda kapsamlı bilgi edinilmek istendiğinde kendi dilimizde yazılmış tüm istatistik konularını kapsayan, uygulamaları çok olan yayın sayısının yok denecek kadar az olduğu görülür. Özellikle birer istatistikçi adayı olan istatistik bölümü öğrencilerinin, istatistiği araç olarak kullanması zorunlu olan diğer öğrencilerin ve araştırmacıların kitap gereksinimini karşılamayı, ayrıca günümüzde gerek işletmelerde gerekse bilimsel araştırmalarda istatistik yöntemlerinden yararlanmak isteyenlere yardımcı olmayı amaçlayan bu kitaplarda, olayların sayısal bilgilerle değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler uygulamalı örneklerle açıklanmıştır. Bölümlerde verilen örneklere ek olarak yine bölümlerin sonunda okuyucunun kendisini kontrol edebilmesi için problemlere ve seçilen bazı problemler için çözümlere de yer verilmiştir. Böylece kitaplar, teorik olarak anlatılan konuların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için çözülen çok sayıda örnek problemin yanı sıra çözümlü ve diğer problemlerle zenginleştirilmiştir.
Çıkarsamalı İstatistik kitabında; örneklemden elde edilen sonuçlara dayanarak örneklemin alındığı kitlenin ilgili belirleyicisi üzerine önerme yapmak için kullanılan istatistiksel çıkarsama konuları, tahmin, hipotez testleri, varyans analizi, değişkenler arasındaki nicelik ilişkilerinin araştırılmasında kullanılan regresyon ve korelasyon ile değer değişiminin göreceli bir ölçüsü olan ve özellikle zaman serisi analizi için önem taşıyan endeksler incelenmiştir.