Deniz yolu taşımacılığı; yük ve yolcu gemileriyle taşıtan ile taşıyan arasında yapılan taşıma sözleşmesine dayalı, uluslararası deniz ticaret kanunu ve sözleşmeleri çerçevesinde yürütülen, belirli bir bedel karşılığında limandan limana yapılan taşıma türüdür.
Dünyanın ve aynı zamanda ülkemizin 3/4 ‘nün suyla çevrili olması denizyolu taşımacılığının yaygınlaşmasında doğal olarak önemli bir faktördür.
Bu taşıma yöntemine konu olan yükler, ekipmanlar, gemi tipleri ve operasyon sürecine katılım gösteren firmalar/taraflar çeşitlilik göstermektedir.
Sağlıklı ve verimli bir operasyon süreci için konu ile alakalı literatür bilgilerine iyi derecede hâkimiyet, konu operasyon alanlarında edinilmiş tecrübeler etkili olan baş unsurlar arasında olmaktadır.
Ticarete konu olmuş, konteynerler ile taşınamayacak tonajlarda bulunan kuru yük ürünleri, sahiplerinin taleplerine istinaden, alıcı firmanın teslim noktasına kadar geçen süreç içerisinde lojistik operasyonlara ihtiyaç duyulmuştur. Operasyonlarda navlun ödemesi ve liman entegre lojistik operasyonlarında birtakım problemlerle karşı karşıya kalınmış ve çözüme yönelik öneri ihtiyacı doğmuştur. Bu doğrultuda uygulanan yöntemler, sürece katılım gösteren firmalar, navlun ödemesi, pilot bölge olarak Mersin Uluslararası Limanı’nda karşı karşıya kalınmış problem ve çözüm önerileri ile birlikte gerekli olan diğer bilgiler detaylıca sunulmuştur.