Tüketimin giderek arttığı günümüzde, atıklar iyi yönetilmeyip üretim-çevre ilişkisi dikkate alınarak organize edilmediğinde yani çevresel etkinlik sağlanmadığında önce gıda güvencesi ve devamında gıda güvenliği problemleri artacaktır.
Teknolojik seralar için önemini her geçen gün artıran ve acil çözüm bekleyen atık yönetimi problemleri ile üretimin oluşturduğu sera gazı salınımının kontrol atına alınması gerekmektedir. Modern teknoloji ile üretim yapılan işletmelerde ortaya çıkan atık tipleri ile miktarlarının belirlenmesi, atık değerlendirme biçimlerinin tespit edilmesi ve çevresel etkinlik konuları ile ilgili araştırmaya dayalı verilere olan ihtiyacı artırmıştır.
Bu kitap, Türkiye'de topraksız tarım teknolojisi ile domates üretiminde ortaya çıkan atıklara, miktarlarına ve değerlendirme biçimlerine, işletmelerdeki uygun olmayan tarımsal atık yönetim metotlarını kullanmanın sosyal maliyetine, topraksız tarım teknolojisi ile üretim yapan işletmelerin çevresel etkinliğine yönelik bulgular içermektedir.
Proje bulguları ve çıktılarının; araştırmacılara, araştırma enstitülerine, sera işletmelerine, yatırımcılara, ilgili politikalar oluşturan ve uygulayan bakanlıklara, girdi sağlayıcılara, finansman sağlayan kurumlara, sivil toplum örgütlerine, ilişkili kurum ve kuruluşlara, yerel yönetimler ile konuya ilgi duyan herkese yararlı olacağı düşünülmektedir.