Yüzyıl başına kadar dünya nüfus artışının çok büyük bölümünü karşılaması beklenen Afrika’nın, geleceğin yükselen yıldızı olacağı ortak algıdır. Zenginliklere sahip olduğu genel olarak biliniyordur ancak bunların neler olduğu, Kıtada nasıl bir ortamın iş insanlarını beklediği, rekabet koşulları, aktörleri, hangi ülkenin daha büyük fırsatlar sunduğu, hangi ülkenin daha riskli olduğu ve nedenleri hakkında bilgi sınırlıdır.
Bu çalışmada, firmalarımıza ve ilgililere pazar hakkında bilgi vererek katkı sunmak üzere mevcut durum ve gelecek projeksiyonları ışığı altında, fırsatlar sunduğuna inanılan Afrika’daki güçler mücadelesi ve aktörleri incelenmiştir. Özellikle yeni sömürgeci olarak nitelenen Çin ve eski sömürgecileri temsilen Fransa örneğinde, Afrika’daki yabancı yatırımlar ve ekonomik faaliyetleri ele alınarak Türkiye’nin rekabet edeceği ülkelerin nasıl bir çalışma içerisinde oldukları değerlendirilmiştir.
Bununla birlikte Sahra Altı’na yoğunlaşılarak mevcut ülkelerin sahip olduğu avantajları, sosyo ekonomik durumları, yer altı-üstü zenginlikleri, beşeri potansiyelleri, yönetimlerindeki istikrar seviyeleri, dış ticaretleri ve yaşamış oldukları anlaşmazlıklar da mercek altına alınmıştır. Afrika’nın, firmalarımız ve ülkemiz için önemi olumlu ve olumsuz tüm veriler ışığında gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir.
Geçmişte bizzat 8 ülkede yapılan saha çalışmalarında elde edilen deneyimlerden ve Afrika hakkında devlet ve özel sektör bazında çalışmaları ile büyük katkı sağlayan kesimlerle yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilerle de donatılan çalışmamız, Kıtanın 54 ülkesini de en kısa, pratik ve somut verilerle incelemektedir.