Aileye yeni bir üyenin katılması, ailede yenilikleri beraberinde getirirken aile ilişkilerini, evlilik uyumunu, aile içi rolleri, aile gereksinimlerini ve yaşam doyumunu etkilemektedir.
Özel ihtiyaçları bulunan, fiziksel, sosyal, bilişsel, duyuşsal ve tinsel açıdan hassas olan engelli çocuk sahibi aileler ve engelli çocuk boşanma sürecinde stres faktörlerinden daha fazla etkilenmektedir. Ayrıca ebeveynlerin boşanmasıyla birlikte tek ebeveynle yaşamak engelli birey açısından ve tek ebeveyn açısından farklı dinamikler içermektedir. Engelli çocuğun aile yapısına etkisi kültüre, sosyal çevreye, inanç sistemine, düşünce yapısına, toplumun duygusal hafızasına, ekonomik gelişmelere göre farklılık gösterebileceği gibi boşanmanın da nedenleri ve sonuçları bahsi geçen faktörlerden etkilenmektedir. Fakat burada önemli olan nokta, ebeveynlerin boşanmasında ya da ayrı yaşamasında bir çocuğun engelinin öneminden çok, engelli çocuğu olan ailelerin içinde yaşadıkları bağlama, engelli çocuğu olan bir kadının boşanma sürecinde ve sonrasında neler deneyimlediğine, bunlarla nasıl baş ettiği konularına odaklanılması gerektiğidir. Bu kitap; zihinsel engelli çocuğu olan boşanmış annelerin boşanma yaşantılarını ele almaktadır.
Serdarhan Duru ve Veli Duyan bu kitabıyla, zihinsel engelli çocuğu olan boşanmış annelerin boşanma süreçlerini boşanma öyküleriyle anlamaya çalışıyor ve aile refahı, kadın refahı ve engelli refahı için somut öneriler sunuyor.
“Önceden kocalı kocasızdım. Şimdi kocasız kocasızım.”