5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bir eser meydana getiren kişi, eser sahibi sıfatını kazanmakta ve meydana getirdiği eser üzerinde manevi ve mali haklara sahip olmaktadır. Bu haklar, eser sahibinin yaşamı boyunca varlıklarını sürdürür. Peki, eser sahibinin ölümünden sonra hakların akıbeti ne olacaktır? Eser sahibinin terekeye dâhil hakları gibi mirasçılara mı geçecektir? Yoksa eser sahibinin ölümüyle birlikte sona mı ereceklerdir? Özellikle eser üzerindeki manevi hakların miras yoluyla geçip geçmeyeceği, miras yoluyla geçecekse bu geçişin kimlere hangi şartlarda yapılacağı, miras yoluyla geçmeyecek ise akıbetlerinin ne olacağı öğretide ve uygulamada tartışma konusu olan meselelerdir.
Kitapta; manevi ve mali hakların eser sahibinin ölümünden sonra geçişiyle ilgili tartışma konusu olan meseleler mevzuat, karşılaştırmalı hukuktaki yaklaşımlar ve öğretideki görüşler ile Yargıtay'ın güncel kararları ışığında titizlikle incelenmiştir.
Kitap üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eser kavramının tarihsel gelişimi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu anlamında eser kavramı ve unsurları, eserin özellikleri, eser türleri, eser sahipliği ve eser üzerindeki haklar konuları ele alınmıştır. Bu sayede manevi ve mali hakların miras yoluyla geçişi konusunun daha iyi anlaşılabilmesi için gerekli olan ön hazırlıklar tamamlanmıştır. İkinci bölümde manevi hakların miras yoluyla geçişi, üçüncü bölümde ise mali hakların miras yoluyla geçişi konularına yer verilmiştir.