Sınavları hele sözlü olanlarını kimse sevmez. Bütün bir staj boyunca veya bir yıl boyunca ve hatta yıllar boyunca çalışıp girilen sözlü sınavlarda, ne sorulacağını ve nasıl yanıtlayacağını bilmemenin yarattığı belirsizlik duygusu ve yüksek katekolamin salgısına bağlı heyecan içinde insan çoğu kez en iyi bildiklerini bile söyleyemez olur. Öte yandan sınavda yanıtlanamayan soruları, sınavı yapan hoca ya da sınav sonrası bir arkadaşınız yanıtladığında “ne kadar kolaymış” duygusuna kapılır ve çoğunu hayat boyu unutmazsınız.
Sözlü sınavlar aslında bir hekim için gerçek iş hayatına hazırlayıcı özelliğe sahiptir, eğiticidir. Eğitim “stres altında doğru karar vermek” üzerinedir. Beklenmedik bir acil durumla karşılaşan her hekimin soğukkanlı kalması ve doğru karar vermek için o ana kadar biriktirdiği bilgi ve deneyimleri kullanmayı bilmesi beklenir. Bazen bu süreç bir iki dakika gibi çok kısa bir zaman dilimine sığışır; bir insanın (hastanın) hayatı için çok kritik olan bu kısa süre girilen en zor sınavdır ve eminim her hekim meslek hayatında en az bir kez bu sınava girmiştir. Tüm çabalarımız o sınavda başarısız olmamak içindir.
Bu kitabın amacı genel cerrahi stajı ve sonrasında ihtisas süresince bu alanda girilecek sözlü sınavlarda sorulacak sorulara verilmesi beklenen yanıtlar üzerinden öğrenci ve asistanlara konu hakkında bilgi vermektir. Sınav öncesi soruları ve yanıtlarını bilmenin sözlü sınavlarda öğrencilere öğrenmelerinde büyük katkı sağlayacağına inanan bizler, zor ve zahmetli bir süreç sonunda elinizdeki bu kitabın ilk baskısına ulaşmayı başardık. Umarım çok az hata yapmışızdır. Sonraki baskılarda hem soruları arttırmak hem de yanıtları geliştirmek, bu hataları da görüp düzeltmek başlıca gayretimiz olacaktır.
Aurelius’un dediği gibi şimdi elinizdeki işe sanki son işinizmiş gibi odaklanın ve size sorulan tüm soruların o büyük sınava hazırlık için olduğunu ve aslında yanıtların hiç de zor olmadığını görün.
Başarı dileklerimizle,
İçindekiler