Yemek, yiyecek ve içecek Türk edebiyatının önemli konuları arasında yer almıştır. Halk şairleri de bu konuyu ele almış, konuyla ilgili oldukça değerli eserler vermişlerdir. Halk şairlerinin "yemek destanı" olarak nitelendirebileceğimiz bu eserlerinde, sadece sevilen yemek, yiyecek ve içecekleri ile, şairlerin yemek veya yiyecek tercihi yer almaz. Bu eserlerde, toplumsal davranış kuralları, ritüeller ve inanışlar ,sofra adabı, yemek ve yiyeceklerin yapım biçimi, korunması, kışlık olarak hazırlanıp saklanması, birbirleriyle hoş giden ve bir arada yenilmesinde ayrı bir lezzet alınan yemekler ayrı ayrı belirtilmiştir. Yemek veya yiyecek destanları, bu yanıyla sadece halk şairlerinin yemek tercih ve davranış kalıplarını ve sofra adap ve uygulamalarını değil, öte yandan halkın dili olan şairlerin ağzından, onların sözlerinden y,ne Türk halkının yemek kültürü dile getirilir. Elinizdeki kitap, Türk yemek kültürü için önemli bir kaynak, lezzet ve tattır. Buyurun sofraya "tadına bakalım", "Halil İbrahim bereketi"ne erelim.
Basım Yılı | 2005 |
Baskı Sayısı | 1 |
Cilt Tipi | Ciltsiz |
Kağıt Tipi | 2. Hamur |
Sayfa Sayısı | 336 |
Yazar | Ali Abbas Çınar |