Sağlık alanında "sosyal devlet" ilke ve sorumluluklarından uzaklaşılması, geniş kesimlerin satın alma gücünün azalması, çevre kirliliği, kronik hastalıklardaki artış gibi sebepler, ilaç ve tedaviye erişim sorunlarını daha da görünür kılmıştır. Bugün bunlara yargı uygulamalarından gelen içtihat ve yargılama usul farklılıkları, kavram kargaşası, uzun süren yargılamalar, yargı kararlarının uygulanmaması gibi sorunlar da eklenmiştir.
Bir hukuk kitabı olarak sunulan bu eser, ülkemizin son yıllarda artan ilaç ihtiyacına ve ilaca erişimin sorunlarına hukuki açıdan yaklaşmaktadır.
Birçok durumda ilaca erişimde bir günlük gecikme bile hayati önemdedir. Kitapta ilaca erişimin temel mevzuatı tanıtılarak hukuksal yollar, müracaat usulleri, dilekçe örneklerinin yanı sıra güncel yargı kararlarına da yer verilmiştir. Kitabın işaret ettiği sorun çerçevesinde, bu konudaki tüm dava türlerine anlaşılır bir şekilde yer verilmiştir. Eser, konunun sağlık hakkı yönüne işaret ederek, ilaca erişimin sorunlarını ve hukuksal yollarını içeren bir rehber niteliğindedir.