Hasretim Sansürlüdür
"Neden yazıyorsun?
Neden şiir yazıyorsun?
Bu yazdıkların şiir mi?
Bunları hiç sormadım kendime, yazdım sadece.
Ya da yanıtları dağarcığımda hazır değildi.
Sormaya güç bulamadım.
Bildiğim bir şey varsa;
"Dağlar çiçek, Veysel dert açar."
Çelik sert, ateş yakıcı.
Su bazen boğar insanı.
Patron istemese de sömürür.
Yaşayan, bakan, gören, okuyan yazar."
İlyas Salman
Hem Sosyalistim Hem de Kemalist
"Altı yüz yıllık Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'yu sömüremeyenler, Osmanlı'nın yıkılış döneminde Türkiye'ye göz diktiler. O zaman karşılarına akıllı bir güç çıktı. O'nun adı Mustafa Kemal'di.
O yıllardan bu yıllara geldik. Şu günlerde tek ihtiyacımız olan tam bağımsız Türkiye. Bu özlemimi Mustafa Kemal Atatürk'ten devraldım. O 1919'lı yıllarda ne demişti? "Ne Amerikan mandası olmak istiyoruz, ne İngiliz mandası olmak istiyoruz. Biz tam bağımsız Türkiye olmak istiyoruz." Ve üstüne basa basa söylüyorum. Mustafa Kemal'in beyninin içine nakış nakış işlediği bir sözü vardır: "Bağımsızlık benim karakterimdir!"
Marksizmi yanlış yorumlayanlar, daha doğrusu Lenin'in "Doğu'da Ulusal Kurtuluş Hareketleri" adlı kitabını akıllı uslu okumayanlar, daha da doğrusu okuyamayanlar, bağımsız bir ulusun başka ulusların kulu kölesi olmadan yekvücut, tek vücut yaşayabileceğini anlamayanlar, daha doğrusu Türk halkının sünnet çocuğu gibi Amerikan emperyalizminin kucağına nasıl oturduğunun farkına varamayan solcular (ki onlar kendilerini devrimci diye nitelendiriyorlar), benim gözümde devrimci değil devirmecilerdir.
Bu ülkeyi emperyalizmin kucağından kurtaran Mustafa Kemal ve arkasındaki halkı inkar edenler dünyanın en büyük sahtekarlarıdır.
Şimdi ben, İlyas Salman olarak, yoksul bir halkın verdiği Kurtuluş Savaşı'nı ve onun önderini unutabilir miyim? Uyuşturucu kaçakçılığı yardımıyla ulusal mücadele verdiklerini zanneden insanlara karşı söyleyecek bir tek lafım var: Mustafa Kemal Atatürk gibi kazması küreği, şalvarı poturuyla arkasına düşmüş bir halkla kurtuluş mücadelesi vermek farklı, uyuşturucu kaçakçılığı yardımıyla ulusal mücadele vermek farklı.
Selam olsun Anadolu'yu Yedi Düvel'den kurtaranlara!
Yaşasın tam bağımsız Türkiye!"
İlyas Salman
Faşo Ağalara Karşı Birleşelim!
"Aklıma sevgili Kemal Sunal ve Şener Şen’le birlikte oynadığımız (70’li yılların başı) Kibar Feyzo filminden bir sahne geldi. Filmi Antakya’nın Reyhanlı ilçesinin Harran Köyü’nde çekiyoruz. 70’lerin duvarlarında her an karşılaşabildiğimiz sloganlar Harran Köyü’nün kerpiçten evlerinin duvarlarında da boy gösteriyor.
'Üreten biziz yöneten de biz olacağız', 'Kahrolsun Faşizm', 'Kahrolsun Komünistler', 'Müslüman Türkiye', 'Kürtlere Azadi', 'Tek Yol Devrim' gibi... Aralarında en dikkat çekici slogan kocaman kırmızı harflerle yazılmış 'FAŞO AĞA' idi.
Senaryo gereği köyün ağası Maho (Şener Şen) Kibar Feyzo’ya (Kemal Sunal) o sloganı göstererek soruyor.
Ağa: Ya Feyzo. Tamam ağayı anladık da bu Faşo Ağa ne demek?
Feyzo: Valla ağam, böyle puşt gibim, ibne gibim bir şey demektir. (Bunlar küfür gibi gelebilir ama senaryo gereği olduğu için sakınmadan yazdım.)
'Faşo ağa'lara karşı mücadelenin sırrı hiç de zor olmayan bir tek sözcükte yatıyor. BİRLEŞME.
Ama ne yapalım ki, benleşme denilen hastalık yakamızı bırakmıyor.
Anadolu’nun bütün devrimcileri birleşin!"
İlyas Salman
Kırmızı Beyaz
"Türksolu'nda ilk yazım çıktı. Arkasından telefon ablukasına alındım; 'Senin Türksolun'da ne işin var?'...
Türksolu benim rengim, sol renklerden biri.
Ve içimde kendi rengimi açıkça tartıştığım, özgür olabildiğim bir yer.
'Benim solum seninkinden iyidir' gibi kısır zibidiliklerin içinde değilim. Herkesin sol yanımdan alacağı doğrular var. Tüm sola sesleniyorum.
Deniz Gezmiş idama giderken şöyle diyordu:
'Baba sana teşekkür ediyorum; çünkü Kemalist düşünceyle yetiştirdin beni. Küçüklüğümden beri evde Kurtuluş Savaşı anılarıyla büyüdüm. Baba biz Türkiye'nin İkinci Kurtuluş Savaşçılarıyız.'
Ya 'Deniz gerçekten Türk halkının Birinci Kurtuluş Savaşının onuruna inanmıştı, o yolda canını verdi.' deyin ya da 'Deniz takiyye yapıyordu, sahtekârdı, Mustafa Kemal'in tam bağımsız Türkiye düşüncesinin düşmanıydı.' deyin.
Sağa sola sesleniyorum: Hodri Meydan!"
İlyas Salman
Baskı Sayısı | 1 |
Cilt Tipi | Ciltsiz |
Kağıt Tipi | 2. Hamur |
Sayfa Sayısı | 544 |
Yazar | İlyas Salman |