İdarenin tüm işlem ve eylemlerinin nihai amacı olan kamu yararı kavramının, üzerinde uzlaşılmış bir tanımı bulunmamaktadır. İdari işlemler iptal davasına konu edildiğinde, yargı mercilerince kamu yararı yönünden de incelenir. İdari işlem niteliğinde olan imar planlarının da kamu yararı amacına yönelmesi zorunludur. İmar planı idari dava yoluyla mahkeme önüne geldiğinde, mahkemece kamu yararı yönünden denetleme yapılması gerekeceğinden, soyut ve muğlak nitelikteki bu kavramın somutlaştırılması gerekir. Danıştay tarafından geliştirilen içtihat, imar planlarında kamu yararı kavramının planlama esasları ve şehircilik ilkeleri ile birlikte değerlendirilmesi yönündedir.
Kitapta, Danıştay'ın kamu yararı kavramını yorumlama biçimi imar planlaması özelinde irdelenmektedir. Mahkemenin kamu yararı kavramını eldeki davaya uygularken somutlaştırma biçimi, planlama esasları ve şehircilik ilkelerinin bu somutlaştırmada bir araç olarak kullanılıp kullanılmadığı, literatür ve mahkeme kararları ışığında incelenmektedir.
Kitapta ayrıca uzmanlarla yapılan görüşmelere yer verilmekte, bu görüşmeler literatür ve mahkeme kararlarıyla birlikte değerlendirilerek, planlama esasları ve şehircilik ilkelerinin yargısal denetim aşamasında kamu yararının somutlaştırılmasında oynadığı rol ortaya konmaktadır.