Özel İstihdam Büroları uzun bir süredir Türkiye'deki iş piyasalarında yer almaktadırlar. Ancak etkinlikleri, istihdamı artırmak ve işsizlik oranlarını azaltmak için 2016 yılında yapılan düzenlemelerle artırılmıştır. 2016 yılında yapılan düzenlemelerin tek amacı işsizlik oranlarını azaltmak da değildir. Küresel iş piyasalarında temel olarak esnekleşme çalışmalarına olan eğilim artmıştır. Bu kapsamda Türkiye'deki iş piyasaları da küresel çaptaki iş piyasalarına ayak uydurabilmek için esnekleşmeye yönelmiştir.
2016 yılında yapılan düzenlemelerle Özel İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi hukuken verilmiştir. Bu düzenlemeler neticesinde iş hukukumuza yeni bir sözleşme türü olan geçici iş ilişkisi kurma ve geçici işçi sağlama sözleşmeleri girmiştir. Bu sözleşmeler ile taraflara birçok hak ve yükümlülük getirilmiştir.
Özel istihdam bürolarının birden fazla türü olması rağmen Türkiye'deki Özel İstihdam Büroları karma bir nitelik göstermektedir. Özel İstihdam Bürolarının temel amacı işveren ve işçi arasında daha etkin ve hızlı şekilde bağlantıyı sağlamak ve nihayetinde istihdama katkı sağlayarak işsizlik oranlarını azaltmaktır. Özel İstihdam Büroları istihdama katkı sağlarken bir şirket niteliğinde olan büroların kar amacı olduğu da aşikardır.
Kitapta, Özel İstihdam Bürolarının tarihsel süreçteki gelişimi ve Özel İstihdam Bürolarına ilişkin hukuki düzenlemeler ele alınarak Türkiye'deki hukuki düzenlemeler açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan bu düzenlemelerin istatiksel verilerden de yararlanarak iş piyasalarına nasıl etki edebileceği değerlendirilmiş, görüş ve öneriler sunulmuştur.