İkinci Dünya Savaşının en can alıcı aşamasında Alman birlikleri Müslüman topraklarında Müttefiklerle karşı karşıya kaldılar. Resmi Nazi görüşü İslamın, ortak düşmanlar nedeniyle güçlü bir potansiyel dost olduğu yönündeydi: İngiliz İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Yahudiler...
David Motadel üç kıtada sürdürdüğü araştırmalarla Alman yetkililerin Üçüncü Reich'ı nasıl İslamın hamisi olarak konumlandırmaya çabaladıklarını gösteriyor. Berlin'in politikaları ve propagandası sonucunda onbinlerce Müslümanın gönüllü olarak Wehrmacht ve SS'lere katıldığı bilinen bir gerçek. Ama İslam ve Naziler, bazı Müslümanların Nazilerin gönüllü işbirlikçileri olmalarının gerekçelerini anlatırken II. Dünya Savaşının bugün bile süren etkilerini de aktarmayı ihmal etmiyor.
"David Motadel'in kitabı bilimsel kapsamlı ve zarif yazılmış. Uzun bir süre alanında başvuru kaynağı olacağı kesin."
-Saul Friedlander, Ucla-
David Motadel'in kitabı Batının sömürgecilerinin cihatçı söylemi nasıl harekete geçirdiğini ve yönlendirdiğini olanca gücüyle anlatıyor. Modern İslam tarihine büyük bir katkı."
-Robert D. Crews, Stanford Üniversitesi-
"Lidere boyun eğme, aileye inanç ve kutsal bir savaşa bağlılık. Nazilerin bu ortak değerleri anti-oryantalist bir söylemle paketleyerek Müslümanları nasıl kendisine müttefik kıldığı müthiş anlatılmış. İslam ve Batı tartışmalarına dev bir katkı."
-Nicholas Stargardt, Oxford Üniversitesi-
"Nazi Almanya'sının İslamla bağlarının en kapsamlı dökümü olmakla kalmıyor, modern Avrupa'nın Müslüman cemaatlerle karmaşık ilişkisinin doğasına dair şaşırtıcı öngörülerde de bulunuyor."
-Cemil Aydın, North Carolina Üniversitesi-
Kapak | Ciltsiz |
Sayfa Sayısı | 592 |
Yazar | David Motadel |