Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması kaçınılmaz olarak kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılmasını gündeme getirmiştir. İyi bir kamu mali yönetimi için en başta hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlığın tesis edilmesi önem taşımaktadır. Kamu maliyesinin yeniden yapılandırılması çalışmalarında bu iki kavram kilit öneme sahip olmuştur.
Ülkemizde de 1980'li yılların ortalarından itibaren genel olarak kamu yönetimi ve özel olarak kamu mali yönetiminin yeniden yapılandırılması yönünde reform ihtiyacı sıkça dile getirilmiş, ancak reformların uygulama sürecine geçirilmesi 1990'lı yıllarda ve özellikle 2000'li yıllarda mümkün olabilmiştir. Kamu maliyesinde reform olarak adlandırılabilecek yasal düzenlemeler 2003 yılı sonunda yürürlüğe konulan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile gerçekleştirilmiştir.
Bu kitap ülkemizde kamu mali yönetmininde stretejik planlama ve performans esaslı bütçeleme konusunda yazılmış ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Kitaba yazı yazmak üzere ağırlıklı olarak bürokrasiden seçkin uzmanlar davet edilmişlerdir. Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı ve Sayıştay stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme uygulamaları açısından son derece önemli rol ve görevlere sahip kurumlardır. Bu kamu idarelerinde çalışan ve konuyla birinci derecede ilgilenen değerli bürokratlara/uzmanlara bu kitaba yaptıkları değerli katkıları için teşekkürlerimi arz ediyorum.