Başarı Hakkındaki Şaşırtıcı Gerçek
Mercedes Formula 1 takımı ile Google arasındaki ilişki ne?
Dave Brailsford’ın Team Sky’ı ile havacılık sektörü arasındaki bağlantı ne?
Mucit James Dyson ile basketbolcu Michael Jordan arasında nasıl bir benzerlik var?
Hepsi de karakutu düşünme modelini uyguluyor.
İster yeni bir ürün geliştirirken olsun, ister temel bir beceri edinirken ya da sadece kritik bir karar alırken, karakutu düşünme modelini uygulayanlar hatalarıyla yüzleşmekten korkmuyorlar. Aslında karakutu düşünme modelini uygulayanlar hataları, öğrenmenin en iyi yolu olarak görüyorlar. Hatalarını reddetmekten, başkalarını suçlamaktan ya da sorundan kaçmaktansa bu kurumlar ve bireyler başarı için gelecekteki stratejilerinin bir parçası olarak hataları sorguya çekiyorlar.
Kaçımız başarısızlıkla bu kadar sağlıklı bir ilişkimizin olduğunu söyleyebiliriz?
Hatalardan ders almak kulağa biraz klişe gelebilir ama bu kitap insanoğlunun en güçlü öğrenme metodunun ardındaki müthiş hikâyeyi anlatıyor ve dünyanın en yenilikçi organizasyonlarının kuşandığı teknik cephanesini ortaya koyuyor. Aynı zamanda da hepimize hatalardan ders almayı başaramamanın tehlikelerini gösteriyor. Sağlık sektöründe her yıl binlerce hasta, karakutu düşünme modeli uygulanmadığı için önlenebilir tıbbi hatalar yüzünden hayatını kaybediyor.
Sürükleyici vaka çalışmalarından, özel görüşmelerden ve pratik fikirlerden faydalanan ödüllü gazeteci ve yazar Matthew Syed bize başarısızlığı nasıl başarıya dönüştüreceğimizi ve karakutu düşünme modelini nasıl en iyi şekilde uygulayacağımızı öğretiyor.
“Bakış açınızı kökünden değiştirecek.”
The Times
“Matthew Syed başarısızlığı yeniden tanımlamak için çarpıcı bir davette bulunuyor. Başarısızlık utanç verici ya da damgalayıcı olmamalıdır, diyor. Bunun yerine heyecan verici ve aydınlatıcı olabileceğini, başarı tarifinin olmazsa olmaz malzemesi olduğunu gösteriyor. Harika hikâyeler ve gayretle bir araya toplanmış bilimsel veriler içeren Karakutu Düşünme Modeli, işleri batırma konusundaki fikirlerinizi sonsuza dek değiştirecek.”
Daniel Pink
“Bu kitap hayatta ‘büyüme kafa yapısı’na duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Başarısızlık karşısında takınılan tavrın değiştirilmesinin önemini dile getiriyor ve öğrenmemizin tek yolunun bir şeyleri deneyip davranışlarımızı elde edilen sonuçlara göre uyarlamamız gerektiğini anlamamız olduğunu savunuyor.”
Richard Branson, Virgin Group
“İyi performans sergileyen birey ve takımların marjinal faydalara olan bastırılamaz merakla ve en güçlü varsayımlarına meydan okuyacak entelektüel cesarete sahip olmalarıyla nasıl güdülendiklerini anlatan sıra dışı, ilham verici bir kitap.”
Dave Brailsford, Team Sky Genel Müdürü
“Yaratıcı atılımlar her zaman birden fazla başarısızlıkla başlar. Bu müthiş kitap bize gerçek icatların, kucaklamayı öğrenmemiz gereken başarısızlıkları anlamamızda ve onların üstesinden gelmemizde yattığını öğretiyor.”
James Dyson, Tasarımcı, Mucit ve Girişimci
“Bu sıra dışı ve kapsamlı kitabın konusu ders çıkarmak. Umudu geri kazanmak, tecrübelerden bir şeyler öğrenmek… Bu sadece gerçek bir sporcunun başarısızlıktan çıkardığı derslerle başarı elde etme kararlılığı değil, aynı zamanda da tam bir yardımseverin kararlılığı. Daha iyisini yapmamız için bize meydan okuyan bir kitap.”
Howard Jacobson, Finkler Sorunu’nun Man Booker Ödüllü Yazarı
Basım Yılı | 2018 |
Cilt Tipi | Ciltsiz |
Kağıt Tipi | 2. Hamur |
Sayfa Sayısı | 352 |
Yazar | Matthew Syed |