Trafik kazasına dayalı hukuk davalarında, 2918 sayılı Kanun dışında çok sayıda kanun da uygulanmaktadır. Örneğin, kazada yaralanan kişinin işçi olması halinde iş ve sosyal güvenlik mevzuatı, gündeme gelmektedir. Kazada zarar gören kişi yolcu ise Ticaret Kanunu'ndaki taşıma hukuku uygulanmakta, zarara neden olan kişinin sıfatına göre de bazen Borçlar Kanunu, Medeni Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun da uygulanmaktadır. Yine trafik kazaları dolayısıyla en sık gündeme gelen bir konu da sigorta hukukudur. Zarardan kanunen sorumlu olanın, tazminatı ödedikten sonra zarar verene açtığı rücu davası da bu konunun içerisindedir. Dolayısıyla trafik kazasından kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklar, çok sayıda hukuk disiplinini ilgilendiren karmaşık hukuki sorunlara yol açabilmektedir.
Bu kitapta, trafik kazalarından kaynaklanan hukuki uyuşmazlıklar konu edinilmiştir. Kitabın hazırlanmasında, borçlar hukukuna ilişkin sorumluluk ve tazminat hukuku ile medeni hukuk ve sigorta hukuku doktrininden yararlanılmış ve Yargıtay uzmanlık dairelerinden 3, 4, 10, 11, 17, 19, 21 gibi hukuk dairelerinin konuları incelenmiştir. Açıklama ve kararlara daha çok yer verilmesi amacıyla, kolay ulaşılabilen ilgili yasa ve yönetmelikler kitaba alınmamıştır.
Yeni baskıda; kanun, yönetmelik ve sigorta genel şartları gibi mevzuat değişiklikleri, doktrin ve yeni içtihatlar incelenerek ilgili konular güncellenmiş ve çok sayıda yeni karar eklenmiştir. Ayrıca kitabın sayfa sayısını artırmadan karar arşivini mümkün olduğu ölçüde geniş tutabilmek amacıyla kararların önemli bir kısmının elektronik ortamda yayınlanması yöntemi tercih edilmiştir. Kararların başlıkları altındaki karekod cep telefonu/web kamera tarafından okutularak veya aynı yerdeki link kullanılarak kararlar bilgisayara aktarılmak suretiyle yararlanılabilecektir.