Türk Borçlar Kanunu'nun 581 ilâ 603.maddelerinde düzenlenen "Kefalet Sözleşmesi" özellikle kefilin sorumluluğu yönüyle uygulamada bireylerin bankalarda kullandıkları; "ticari, bireysel, tüketici vs. kredilerin" geri ödenmemesi durumunda uyuşmazlığa konu olmaktadır. Keza "kira sözleşmelerinde müteselsil kefil" sıfatıyla kefil olunması durumunda kiranın ödenmemesi yönüyle kefil aleyhine icra takibatının başlatıldığı görülmektedir.
Uygulamada kredi kullandıran bankaların kredi kefili ve borçlusu hakkında icra takibine geçmeden önce "ihtiyati haciz" isteminde bulundukları ve ilgili mahkemenin de kefalet ve ihtiyati hacizle ilgili yasal koşulları gözetmeden istemin reddine ya da kabulüne karar verdikleri görüldüğünden, yoğun biçimde yapılan ihtiyati haciz başvurularının isabetli biçimde değerlendirilmesi amacıyla "ihtiyati haciz" konusuna kitapta ayrıntılı değinilmiştir. Ayıca bağlantısı nedeniyle "icra kefaletinden" de söz edilmiştir.
Konu, yasanın sistematik düzenine uygun biçimde beş bölüm halinde incelenmiş, anlatımdan sonra ilgili Yargıtay ve BAM kararlarına tarih sırasına göre sistematik biçimde yer verilmiştir. Yeri geldiğinde "uygulama" başlığı altında "olay-sorun-yanıt" şeklinde uygulamada sıkça karşılaşılan uyuşmazlıklar ilgili yargı kararıyla desteklenmek suretiyle çözüm üretilerek kitap pratikleştirilmiştir.
Kitap bu baskıda yeni kararlarla güncellenmiş ve genişletilmiştir.