Günümüzde en fazla akdedilen sözleşme türlerinden biri olan kira sözleşmeleriyle ilgili uygulamada en fazla karşılaşılan sorun, sona erme halleriyle ilgilidir. Kitapta genel hatlarıyla akademik açıklamalara ve bunlara ilişkin Yargıtay görüşünü yansıtan emsal kararlara yer verilmiştir.
Birinci bölümde TBK'daki yeni düzenlemeler uyarınca kira sözleşmesinin tanımı, unsurları, tarafları, süresi, hukuki niteliği, şekli ve tarafların genel olarak hak ve borçları üzerinde durulmuştur.
İkinci bölümde TBK'ya göre kira sözleşmesinin sona erme nedenleri üzerinde durulmuş, TBK'daki sıraya uygun olarak önce genel hükümlere tabi kira sözleşmesinin sona erme nedenleri irdelenmiş, genel hükümlere tabi kira sözleşmesinin sona erme nedenleri de kendi içinde olağan ve olağanüstü sona erme nedenleri olarak tasnif edilmiştir. Aynı bölümde konut ve çatılı işyeri kirasının sona erme nedenleri de incelenerek, bildirim ve dava yoluyla sona erme olarak ayrı ayrı açıklanmıştır. Ayrıca ürün kirasının sona erme nedenlerine de genel olarak değinilmiştir.
Üçüncü bölümde ise kira sözleşmesinin sona ermesinin sonuçları açıklanmış, kiracının iade borcunun kapsamı, ifa zamanı, ifa şekli ve bu borca aykırı davranışın sonuçları üzerinde durulmuştur.
05.04.2023 tarih ve 32154 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 28.03.2023 tarih ve 7445 sayılı Kanunla, kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklar bakımından zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiş olup, yeni baskı bu doğrultuda güncellenmiştir.