Günümüz kent yaşamındaki en büyük endişelerimizin başında elektronik araçlarımızın şarjlarının bitmesi ve internet için wi-fi bulamamak geliyor artık. Şarj sorunu, en amatör kullanıcıyı bile pil ile ilgili konulara meraklı hâle getirmiştir. Buna, yükselen elektrikli araç, şarj alt yapısı ve akıllı şehir tasarımları eklenince konu yüksek önem derecesine ulaşmıştır. Tüm bu ihtiyaçlara yönelik en etkin sektörel çözümlerin başında Li-iyon piller gelmektedir. Bu durum Li-iyon piller ile ilgili çalışmaları popüler yapmıştır. Artan popülaritesine rağmen Li-iyon pillerle ilgili akademik ve genel bilgi içeren Türkçe kaynaklar oldukça sınırlıdır.
Bu kitap; Li-iyon pilleri, yapısını, uygulamalarını, kontrolünü, sorunlarını ve üretimini kolay bir dille anlatmayı hedeflemektedir. Bunu yaparken genel çerçeveyi aşıp konuya ilgi duyan araştırmacılar için gerekli bilgi ve kaynakları da vererek konunun detayına inmeleri konusunda araştırmacılara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Kitap altı bölümden oluşmaktadır:
İlk bölümde; enerji ve depolama konusuna genel bir giriş niteliğinde pillerin temel kavramları, işin matematiği ve en temel bilgiler ve giriş düzeyinde Li-iyon pillerin kendilerine özgü dili anlatılmaktadır.
İkinci bölümde; bu konuda uzmanlaşmak isteyen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için Li-iyon pillerin içeriği, temel sorunları, temel sorunlara yönelik yapılan akademik çalışmalar, teknolojinin bulunduğu durum ve Li-iyon pil kimyası anlatılmaktadır.
Üçüncü bölümde; Li-iyon pillerin üretim süreci ve üretim altyapısı ele alınmaktadır.
Dördüncü bölümde; elektrifikasyona paralel pillerin tarihçesi ve Li-iyon pillerin uygulamaları aktarılmaktadır. Bölümde ayrıca enerji depolamadan beklenen faydalar incelenmektedir.
Beşinci bölümde; Li-iyon pillerin bir araya getirildiğinde nasıl çalışması gerektiği yani Batarya Yönetim Sistemleri anlatılmaktadır.
Altıncı ve son bölümde ise Li-iyon pillerin kullanımdaki güvenlik riskleri ve bu risklerin sebep ve çözümleri özetlenmektedir.
Okuyucusuna katkı sağlaması dileğiyle…