ÖNSÖZ
Makine konstrüksiyonları kendine özgü hesap, şekillendirme ve imal yöntemleri ile oluşmuş belirli fonksiyonu olan Makine Elemanlarından oluşur. En ucuz malzemeden veya Makine Elemanlarından oluşturulan konstrüksiyonlar ucuz olacağı anlamını taşımaz. Bu nedenle Makine Elemanları şekillendirme ilkeleri örneğin; fonksiyona, standartlara, normlara, zorlama ve yükleme şekline, malzemeye, genleşmeye, imalat yöntemlerine, korozyona karşı, üretim maliyetini azaltıcı önlemlere, montaja, transporta, emniyete ve itinalı bir görünüşe uygunluk doğrultusunda bir sistem içinde değerlendirilmelidir. Bu da ancak iyi bir Makine Elemanları bilgisine sahip olmakla mümkündür.
Makine Mühendisliği bölümlerinde okutulan Makine Elemanları I ve II derslerine karşılık vermek için kitap II Cilt şeklinde düşünülmüştür.
Makine Elemanlarının l. Cildinde Toleranslar, Geçmeler, Yüzey Kaliteleri, Mukavemet, Malzeme, Yapıştırma, Lehim ve Kaynak Bağlantıları, Form Bağlantıları, Kuvvet Bağlantıları, Perçinler, Pimler, Cıvatalar, Yaylar, Akslar ve Miller işlenmiştir.,
Kitabın II. Cildinde Kaymalı Yataklar, Eksenel Hareketler için Kaymalı Elemanlar (Kızaklar), Sızdırmazlık Elemanları, Kaplinler, Kayış Kasnak ve Zincir Mekanizmaları ile Dişli Çark Mekanizmaları işlenmiştir.
Makine Elemanları Bilimi ile ilgili kitaplarda Kızaklar ve Sızdırmazlık Elemanları konularının incelenmemiş olması bir eksiklik olarak düşünülmüştür. Bu nedenle bu kitapta önemli bir yer kaplayan kızakların seçimi için önemli kriterler belirtilmiş ve yeterince konstrüksiyon örnekleri gösterilmiştir. Aynı şekilde sızdırmazlık elemanları, makinelerin daha tasarım safhasında iken göz önünde bulundurularak fonksiyonuna uygun bir şekilde seçilmelidir. Diğer Makine Elemanları gibi önemli olan sızdırmazlık elemanı bir konstrüksiyon elemanı şeklinde değerlendirilmelidir. Bu nedenle Cilt II de sızdırmazlık elemanlarına yer verilmiştir.
Bu kitap konstrüktörler, sanayide çalışan mühendisler, Makine Mühendisliği eğitimi gören ve Makine Elemanları dersini alan öğrenciler için yararlı olabileceği düşüncesiyle hazırlanmıştır. Konstrüksiyonları oluşturan Makine elemanlarının uygulama alanları, hesabı ve şekillendirilmesi gibi konular örneklerle açıklanmıştır. I. Ciltte olduğu gibi II. Ciltte de işlenen konularda bilimsel çalışmaların ve teknolojik gelişmelerin meydana getirdiği yenilikler, TS, EN, DIN ve ISO normları dikkate alınmıştır. Kitabın hazırlanmasında literatür kısmında belirtilen firmaların kataloglarından yararlanılmıştır. Makine Elemanlarının hesabı veya seçimi için gereken bilgiler verilmiştir. Kitabın hazırlanmasında yoğun çalışmalarımdan dolayı sabırlı olan ve bana destek veren eşim ve çocuklarıma, emeği geçen bütün elemanlara, Araştırma Görevlisi olan Makine Yük. Mühendisi Fatih GÜVEN'e teşekkür ederim. Bu kitabın mühendislere ve teknik öğrenim yapan öğrencilere faydalı olacağım ümit eder, başarı dileklerimi sunarım.
Antalya, Eylül 2017 Prof. Dr. Hikmet RENDE
-------
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
7.YATAKLAR
8.SIZDIRMAZLIK ELEMANLARI
9.KAPLİNLER
10.KAYIŞ – KASNAK VE ZİNCİR MEKANİZMALARI
11.DİŞLİ ÇARKLAR VE DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI
LİTERATÜR