Petrol ve doğal gaz, önümüzdeki yıllarda da toplumların enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynamaya devam edecektir. Yaşam standartlarının sürekliliği için toplumun gereksinim duyduğu enerji kaynağını ona ulaştırmanın en güvenli ve ucuz yolu ise şüphesiz boru hatlarıdır.
Boru hatları ve pompa istasyonları yapım projelerinde kontrat süresi sınırlı olduğundan tüm süreç kademelerinde etkili bir kalite yönetim sistemi kurulması, hattın kullanım süresi boyunca sorun çıkarmaması açısından hayati bir öneme haizdir.
Ülkemizin de içinde bulunduğu uluslararası konsorsiyumların büyük ölçekli boru hattı yapım projelerinde söz konusu olan matris tipi organizasyonun doğal sonucu olarak proje bitiminde edinilen bilgi ve tecrübelerin, sorumlu kişilerin projeden ayrılmasıyla birlikte bütünlüğü kaybolmaktadır. Bu kitabın önemli bir amacı dağılan bu bilgileri kalıcı olarak derleyip sonraki projeler için bir köprü oluşturmaktır.
Diğer taraftan ülkemizde boru hatlarının yapımı konusunda bilgi açığını kapatmak, özellikle mühendislik fakültelerinin makina, metalürji, elektrik ve inşaat dalları gibi multi disiplinleri içine alan boru hattı projelerinin yapımı konusunda kapsamlı ve sistematik bilgi vermek öğretim görevlileri ve öğrenciler için iyi bir uygulama örneği teşkil edecektir.
Kitaptaki bilgiler, yurt içinde petrol ve doğal gaz boru hattı proje ihaleleriyle ilgili sorumlulara şartname hazırlanmasında ve ihaleyi alan yur tiçi şebeke yapım firmalarına da kaynak olacaktır.
Türkiye’de boru hattı yapımının kalite yönetimi konusunda bir ilk olan bu kitapta ana konular, birbirini takip eden bölümler hâlinde basitçe özetlenmiş, her bölümde kaliteyle ilgili sorular ve çözüm için başvurulacak uluslararası standart ve referans dokümanlar listelenmiştir. Kitabın ilk bölümünde ISO 9001 Kalite Yönetim Standardının yapım projesinde nasıl uygulanacağı; ikinci ve üçüncü bölümlerinde enstalasyon kademeleri sırasıyla ele alınarak ilgili kalite kontrol uygulamaları büyüteç altına alınmıştır. Dördüncü bölümde ise kalite kontrol ölçümlerinde ve iyileştirmelerinde kullanılan istatiksel yöntemler örneklerle izah edilmiştir.