Gözden geçirilmiş ve güncellenmiş 4. baskısını yapan kitap, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinin müfredatında farklı adlarda yer almakta olan "Sendikacılık ve Toplu Pazarlık Ekonomisi" dersine yönelik olarak hazırlanmıştır. Kitapta teorik konular, kapsamlı bir şekilde ve sade bir dille anlatılmıştır.
Kitapta, sendikaların ve toplu pazarlığın iktisadi fonksiyonları muhtelif yönlerden incelenerek bilimsel analizlere tabi tutulmuştur. Sendikacılık, arz ve talep bakımlarından ele alınmış, toplu pazarlıkta ücret ve istihdamın oluşumu, literatürdeki başlıca modellerin yardımıyla açıklanmıştır. Ayrıca, toplu pazarlık ve grevleri açıklamaya yönelik modeller ele alınmıştır. İlave olarak; ücret yapısı, verimlilik, gelir dağılımı ve enflasyon başta olmak üzere, sendikaların ekonomik etkileri incelenmiştir. Sendikaların, iktisat politikaları, teknolojik değişme, işgücünün yapısı ve siyaset üzerindeki etkileri diğer incelenen konulardır. Konular ele alınırken dünyamızın içinde olduğu değişim ve dönüşüm dinamik olarak analizlere dahil edilmiştir. Küreselleşme başta olmak üzere bilgi toplumuna geçiş sürecinde sendikaların konumu ve değişen fonksiyonları özel önem verilen konular arasındadır. Kitapta son olarak sendikaların geleceği üzerine bilimsel öngörülere yer verilmiştir.
Çalışma her ne kadar ders kitabı olarak hazırlanmışsa da, konuların güncelliği, sade anlatımı ile bu alanda araştırma yapanlara, sendikalar başta olmak üzere konuyla ilgili kesimlere ve meslek sınavlarına hazırlananlara da hitap etmektedir.