Bu kitabın odak noktası ekolojik kapitalizmdir: rekabet, iktidar, çevre, iklim krizi ve yenilik.
Başka bir deyişle bu kitap, yeşillenen iktidarın mantığını, kapitalizmin ve yeniliğin tarihinden yola çıkarak eleştirel bakış açısıyla incelemektedir. Eleştirel bakış açısı eşitsiz olan, ekonomik, politik ve diğer sosyal yapıların sürdürülmesini destekleyen anaakım çizgilerin içindeki kuvvetlere karşı çıkma çabasıdır. Bu çaba işe yarayacaksa, bu eleştiri gücünü güçlendirmenin yollarını bulması ve böylece bilgi ile eylemi birbirine bağlaması gerekir. Bir sistem değişikliğine ihtiyaç var. Bu kitap buna katkıda bulunmayı amaçlar.
Öte yandan bu kitap; artan pazar gücü, küresel dijital ağların birdenbire her yerde bulunması, emisyon ticaret uygulamaları ve uluslararası ticaret ve finansta hiyerarşik merkez ve bağlı yapılar ile birlikte canlanan “ekolojik yenilik” kavramını asimetrik rekabetin bir aracı olarak tanımlar. Kitap, ulusötesi şirketlerin “kaynak tabanlı iş model yeniliği”ne odaklanarak bir yanda pazar tarafından yönlendirilen anlayışlar ile diğer yanda pazarı yönlendiren işlevsel anlayışlar arasında ayrım yapar.
Aslında bu kitap, “Kaynak Tabanlı Ekolojik Yenilik” uygulamalarının, şirketlerin rekabet gücünü sürdürme çabasında nasıl bir rol oynayabileceğini görmek isteyenler için iyi bir kaynak. Ayrıca bu konulara meraklı herkes okuyabilsin diye “Ekosistem Pazarlama: Geleceğin Sürdürülebilir Sistem Mühendisliği” gibi faydalı olabilecek, yayınlanmış makalelere kitabın son bölümünde yer verilmektedir.