Donma; pozitif hukukumuzdaki yeri itibariyle, pay sahibinin ortaklıktaki etkisini kimi zaman kısmen kimi zaman ise tamamen sınırlandıran, düzenlenme amacına göre yaptırım ve tedbir olarak nitelendirilebilecek bir kuraldır. Donma kuralı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun şirketler topluluğu hükümleri dışında da yer almakla birlikte, kitapta şirketler topluluğu özelinde ve topluluk hukukunun bakış açısıyla sunulmuştur.
Kitapta; şirketler topluluğunda pay sahipliği haklarının donduğu haller bildirim, tescil ve ilan yükümlülüğüne aykırılık, karşılıklı iştirak yaratılması ve pay alım teklifi zorunluluğunun yerine getirilmemesi başlıkları altında incelenmiş, donmanın şartları, donan pay sahipliği haklarının kapsamı, donma halinde ortaya çıkan sonuçlar ile donma ve yoksunluk kavramları arasındaki farklara değinilmiştir. Donan pay sahipliği haklarının kullanılması halinde alınan genel kurul kararının akıbeti ise yokluk, butlan ve iptal edilebilirlik yaptırımları üzerinden değerlendirilmiş ve konu içtihatlarla desteklenmiştir. Bununla birlikte şirketler topluluğu hukukunun temelinde tartışma konusu olan ve öğretide görüş birliğine varılamamış hususlara da kitapta sıklıkla yer verilmiştir.
Şirketler topluluğunun hukukumuzda ilk defa 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmesi sebebiyle, topluluğun temel taşları olan hâkim ve bağlı üyeler konusunda dahi tartışmaların devam ettiğini söylemek mümkündür. Bu itibarla kitabın, topluluk hukukunda görüş ayrılığı olan temel konulara da katkı sunması amaçlanmıştır.