Bu kitabın ana konusu, oyun teorisinin suçtan caydırıcılıktaki olanak ve sınırlarını açıklığa kavuşturmaktır. Klasik suçbilim, rasyonel seçim teorisi ve oyun teorisi caydırıcılık teorileri sınıfındadır. Caydırıcılık teorilerinin odak noktası suçtan caydırıcılıktır, başlangıcı Klasik Okul düşünürleri Bentham ve Beccaria'nın yazılarına dayanır ve bugünkü çağdaş hukuk sisteminin temelini oluşturmuştur. Buna göre suç işleme kararı iradidir, cezaların kesin, sert ve çabuk olması suçun faydasını ortadan kaldırarak bireyi suçtan caydırır. Becker (1968) risk ve belirsizlik altında karar verme, rasyonel birey, beklenen fayda, fayda ençoklaştırması önermeleri altında caydırıcılığı iktisadi alana taşımıştır. Allingham ve Sandmo (1972) Becker'in modelini gelir vergisi kaçırma başlığında oyun teorisine uygulamıştır. Oyun teorisi suçbilim literatürüne stratejik karar verme ve karşılıklı bağımlılık kavramlarını kazandırmıştır.
Kitap dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde genel olarak suç teorileri ana hatlarıyla açıklanmıştır. İkinci bölümde iktisat ve iktisatçıların suça yaklaşımı yer almıştır. Üçüncü bölümde oyun teorisi kapsamında suçtan caydırıcılık literatüründen seçilen teorik ve deneysel çalışmalar iktisat, sosyoloji, evrimci oyun teorisi ve diğer çalışmalar başlıkları altında özetlenmiştir. Son bölümde suçbilimde oyun teorisinin olanak ve sınırları mercek altına alınmış, araştırma bulgularının yanı sıra Becker (1968) ve A&S (1972) modeli çerçevesinde yapılan deneysel ve yarı deneysel çalışma sonuçları karşılaştırılarak oyun teorisinin suçtan caydırıcılıktaki tutarlılığı ve açıklayıcı gücü ortaya konmaya çalışılmıştır.
Kitapta sade ve akıcı bir dil kullanılmaya özen gösterilmiş, bu haliyle araştırmacılara ve öğrencilere olduğu kadar meraklı okurlara da faydalı olması amacı güdülmüştür.