Tavşan, uzun yıllar süresince gıda amaçlı olarak yetiştirilmektedir. İlerleyen yıllarda ise gelişen medikal bilimi ile birlikte laboratuvar hayvanı olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise çok farklı tavşan türleri evlerde pet hayvanı olarak beslenmektedir.
Tavşanların ömürlerinin uzun olması, sakin tavırları ve çok farklı ağırlıkta türlerinin bulunması çocuklar tarafından pet hayvanı olarak tercih edilmesine neden olmaktadır. Artan tavşan sayısı ile birlikte de bu hayvanlara yönelik veteriner hekimlik bilgisinin gelişmesini gerektirmektedir. Bu ihtiyaç gözde bulundurularak bu kitap hazırlanmıştır.
Bu kitapta tavşan türleri, yetiştiriciliği, beslenmesi, anatomisi, patolojisi, ektoparaziter hastalıkları, protozoon enfeksiyonları, helmint enfeksiyonları, viral enfeksiyonları ve bakteriyel enfeksiyonları hakkında detaylı bilgiler verildikten sonra antibakteriyel tedavisi, mantar enfeksiyonlarının tedavisi, antiprotozoon tedavi, antelmentik tedavi, ektoparaziter tedavi, tavşanların metabolizma hastalıkları, üreme ve üreme sorunları, ağrı ve analjezik ilaçlar, anestezi uygulamaları, tavşanlara ait fizyolojik ve biyokimyasal referans aralıklar hakkında bilgiler verilmiştir.