Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden uzun zamandan beri haber alınamayan ve ölümü hakkında kuvvetli olasılık bulunan kimsenin hukukî durumu belirsizdir. Bu kimsenin hukukî durum ve menfaatleri üzerindeki belirsizliğin ortadan kaldırılması için kanun koyucu belirli şartlar dâhilinde gaipliğe karar verilebileceğini düzenlemiştir.
Gaiplik kararı ile birlikte ölüme bağlı haklar aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılır ve gaiplik kararının birçok sonucu ortaya çıkar. Fakat, kanun koyucu, gaiplik kararının ortaya çıkarmış olduğu sonuçları gaibin sonradan ortaya çıkabileceği veya ölümünün tespit edilebileceği ihtimallerini dikkate alarak öngörmüştür.
Türk Hukukunda Gaiplik isimli üç bölümden oluşan bu eserin; ilk bölümünde, gaiplik kavramı ve gaipliğin şartları; ikinci bölümünde gaiplik kararının sonuçları; üçüncü bölümünde gaiplik kararının hükmünü yitirmesi üzerinde durulmuştur. Eserde gaiplik kararının sonuçları tahdîdî bir biçimde değil, tadadî olarak ele alınmıştır. Bu nedenle, eser, benzer konularda yapılacak diğer çalışmalar için basamak teşkil etmektedir. Aynı zamanda, konu ile ilgili Yargıtay kararlarına da temas eden bu eser uygulayıcılar açısından da kaynak vazifesi niteliği taşımaktadır.