Kabahatler hukuku, ilgi alanı oldukça geniş bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalının ülkemizde yeterince olgunlaştığı söylenemez. Özellikle Kanun'un 3. Maddesinde yapılan değişiklik sonucunda kabahatler, bir yandan adli yargının öte yandan ise idari yargının alanına giren karma nitelikli bir hukuk dalı haline gelmiştir.
Kabahatler Kanunu'nun 2005 yılında kabul edilmesiyle birlikte, ilerleyen süreçte bazı uyum yasalarıyla pek çok kanun ve yönetmelik değiştirilmiştir.
Önceki baskısından sonra değişen mevzuata göre yenilemeler, eklemeler ve düzenlemeler yapılarak, kitap gözden geçirilmiştir. Özellikle AYM'nin verdiği kararlar doğrultusunda kabahatler hukukunun bazı alanlarında yaşanan saydamlaşma, önceki baskılarda ileri sürülen görüşlerin gözden geçirilmesini sağlamıştır.
Kitap uygulayıcılara dönük bir çalışmadır. Kabahatler Kanunu, her ne kadar bazı genel hükümler içerse de iki yüzden fazla özel kanun, kendine has düzenlemeler içermektedir. Bu nedenle kitapta önceki baskılardan farklı olarak, içtihatlar vermek yerine Kanun'un mantığının anlatılması uygun görülmüştür.