Şiddetli ve yıkıcı büyük bir türbülans içinden geçiyoruz. Başta ekonomi, çevre, sağlık ve siyaset alanlarında olmak üzere yaşamımızın her alanına sirayet etmiş çoklu krizler karşısında toplumun tüm fertleri olarak mücadele etmeye, ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ne fertler ne kamu makamları ne özel sektör ne de sivil toplum örgütleri bu krizlerin nedenleri ile kısa ve uzun dönem sonuçları hakkında gerekli ve yeterli bilgiye sahip. Bu da krizlere karşı ürettiğimiz yanıt verme ve çözüm yollarının etkin ve etkili olmasını engelliyor.
Bu noktada, kamuoyu araştırmaları aracılığıyla çoklu krizlerin sebepleri ve neticelerine yönelik toplumu teşkil eden aktörlerin bakış açısına dair bilgi sahibi olmak, gün geçtikçe derinliği ve genişliği artan krizler kaynaklı büyük türbülanstan çıkılması yönünde ilk adım olabilir. Tabii ki kamuoyu araştırmaları bilimsel kriterlere uygun bir şekilde yapılırsa ve başta araştırmacılar olmak üzere tüm kamusal aktörlerle paylaşılırsa…
Bu bağlamda bu kitap, bilimsel kriterlere uygun veri setlerinden faydalanarak Türkiye toplumunun uluslararası göç ve Suriyeli göçle ilgili bazı konulara bakış açısını ve bu bakış açısının ekonomik krizler sonucunda nasıl değiştiğini mercek altına almaktadır. Toplumun bu konulara bakış açısının bireylerin demografik, sosyoekonomik ve aidiyet özellikleri ile kötüleşen ekonomik koşullara göre ne yönde ve ne ölçüde değiştiği analiz edilmiştir.