Her dâhi üstündür fakat her üstün dâhi değildir.
Bir ya da birden fazla alanda üstünlükleri olan çocuklarımızın harcanmaması için bilinçsizce çırpındığımızda yahut çocukluklarımıza “Bizim çocuğun öyle bir üstünlüğü yok.” diyerek baktığımızda nice yetenekleri ve zekâları kaybediyoruz.
Zekâ ve yeteneklerinin farkında olan, kendini geliştirmeyi bilen; mutlu, değer sahibi ve çalışmayı seven bireylere ihtiyacımız var. İşte bu yüzden ebeveynlere ve eğitim öğretimi yönetenlere çok iş düşüyor.
Bir çocuğun yaş gelişimini, potansiyel gelişimini ve tüm unsurlarıyla çevresel etkileşim boyutlarını bilirsek önce çocuğa yardımcı olabilir; sonra da topluma ve dolayısıyla tüm dünyaya faydalı, mutlu bireyler yetiştirebiliriz.
İçine kapanık, mutsuz bir insan olarak bir şeyler icat etmesini beklemek yerine çocuğunuza doğru desteği sağlamak elinizde. Önce kendinizi, çocuğunuzu ve çevrenizi tanıyın. Farkındalığınızı artırın ki doğru müdahale edebilesiniz.
Bu kitapta, bireyin kalıtsal özelliklerinden çevresel etkileşimlerine dek birçok konuda bilgi ve birikimlerimi sizlerle paylaşıyorum. Uygar ve güzel bir yaşam için mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştirmek amacıyla tüm okurlara yararlı olmayı diliyorum.