Son yıllarda beslenme ve diyet konuları çok popüler olmaya başladı. Başta zayıflama konusu olmak üzere sağlıklı kalmak, sağlık uzmanı olan-olmayan herkesin ilgi alanı oldu. TV programları, gazete ekleri hep beslenme konusundan bahsetmekte. Herkes ama herkes konuşuyor, yazıyor, çiziyor. Bir sektör olarak çok kişinin ekmek yediği bir alanda yalan-yanlış bilgiler havada uçuşuyor. Kimi uzmanlar öylesine diyetler veriyor ki bu öğünlerin malzemelerini bulmak bile imkânsız... Uzakdoğu felsefesinin devamı niteliğinde dünyanın gündemine gelen vejetaryenlik- veganlık, buna uygun yemek tarifleri medya salgını halini aldı. Vejetaryenlik, sebze içerikli beslenme anlamına gelmekte olup, Akdeniz tipi beslenmenin de ötesinde uygulayıcılarına uzun ömürler vaat ediyor. Peki, herkes bir şeyler diyor da, bilimsel yayınlar acaba ne diyor? Her ne kadar deneysel çalışmaların metodolojisi, deneklerin özellikleri farklı olsa da hakemli dergi dediğimiz gerçek bilimsel yayınlar popüler yayınlardan her yönüyle ayrışıyor. Esma Aksoy Kendilci ile doktora tez konusunu düşünürken aklımdan “vejetaryenlik ile ilgili bilgi kirliliğinin arasından gerçek bilgiye ulaşmak için bilimsel yayınları sistematik bir şekilde incelemek nasıl olur” diye geçmişti. Kendisi de hevesli olunca bu tez konusu belirlenmiş oldu. Güzel ve yorucu bir çalışma sonucunda değerli bir eser ortaya çıkardığı için Dr. Esma AKSOY KENDİLCİ’ yi kutluyorum. Bu derlemenin beslenme bilimine ve genel anlamda insanlığa yararlı olması dileğiyle.
Basım Yılı | 2021 |
Cilt Tipi | Ciltsiz |
Kağıt Tipi | 2. Hamur |
Sayfa Sayısı | 159 |
Yazar | Esma Aksoy Kendilci |