Yangının yıkıcı etkisi nedeniyle olay yeri incelemesi farklı bir bakış açısı gerektirir. Olay yeri incelemecisinin yangın mahalli ve çevresini çok iyi gözlemlemesi, farkındalığını yüksek seviyede tutması gerekir. Çünkü yangın mahalli oldukça tehlikeli bir olay yeridir. Dolayısıyla yangın yerinde inceleme yapanların hem kendileri hem de çevredekilerin can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için icra edilecek olay yeri inceleme faaliyetlerinde ağır yükleri mevcuttur.
Yangın karmaşık bir kimyasal işlemdir. Bundan dolayı yangın yeri incelemesi yapanların, incelemeyi bilimsel temellere oturtabilmeleri için temel kimya ve fizik prensiplerini anlayabilmeleri ve yorumlayabilmeleri gerekir. Yangın davranışının teknik boyutlarının ortaya konulamaması başlama noktası ve ilerleme istikametinin, dolayısıyla da yangının asıl nedeninin ortaya konulmasını zorlaştırır.
Yangın olaylarının incelenmesinde değişik kurum, kuruluş ve uzmanlık alanlarına mensup personel birlikte çalışabilmektedir. Bunlar olayın büyüklüğü ve can kaybı olması gibi durumlara da bağlı olarak başta itfaiye olmak üzere, olay yeri inceleme personeli, kolluk güçleri, sigorta yetkilileri, sağlık ekipleri, mühendisler vd. olabilmektedir. Dolayısıyla disiplinler arası bir anlayışla gerçekleştirilen yangın sonrası olay yeri incelemesinde asıl önemli olan husus yüksek koordinasyon gerekliliğidir.
Kitap konusunda Türkiye'de yazılmış orijinal bir temel eser olması nedeniyle hakimler ve savcılar, adli bilim laboratuvarları, olay yeri inceleme personeli, itfaiye, ilk yardım ekipleri ile Üniversiteler tarafından kaynak kitap olarak kullanılabilecek değerdedir.