Bilindiği gibi her toplumun yazılı olmayan, zaman içinde gelişen, olgunlaşan ve yaşam tarzına dönüşen bir takım karakteristik alışkanlık ve özellikleri vardır. Bunlar, gelenek, adet ve kültürel değerler sonucu çıkmış, bazılarınca normal kabul edilen, bazılarınca da ilginç ve dikkat çeken bu alışkanlıklar, zamanla toplumlar içinde yaygınlaşmış ve bir yaşam tarzına dönüşmüştür. Bu yaşam tarzı, bölge ve kişilere göre farklılık gösterse de, az ya da çok, birçoğumuz bunları yaşamımızın her alanında ben de dahil hepimiz farkında olmadan yaşarız.
Yurdum Mutfaği
Fransız, Çin mutfağı özentimiz vardır az da olsa
Elliyi geçmez yemek çeşidi, iki mutfağı da toplasanda
Sadece yurdum Antep’in, Hatay’ın ayrı ayrı geçer üç yüz çeşidi
Yaşamak için yemeli, yemek için yaşamamalıyız
Kahvaltıda Urfa’da ciğer, Konya’da tarhanaya kaşık sallarız
İzmir’de zeytin yağlı, Edirne’de köfte, Rize’de karalahana
Kal bakayım yurtdışında, kuru fasulye, pilav, cacık girer rüyana.
Öfkenin Kontrolü
Öfkesini de pek kontrol edemez yurdum insanı
Kontrolsüz güç, güç değildir, herkes bilmelidir
Hemen parlar, alev ateş oluruz, sonuç bellidir
Düşünmeden öfkeyle söylenen söz, yaydan çıkan oka benzer “Öfke rüzgar gibidir, sonra diner, birkaç dal yerdedir”
Der Mevlana, acı bir söz söylemeden düşün iki kere
Bak, dalgalardan sonra sakinleşen denizlere.
Basım Yılı | 2020 |
Baskı Sayısı | 1 |
Cilt Tipi | Ciltsiz |
Kağıt Tipi | 2. Hamur |
Sayfa Sayısı | 144 |
Yazar | Orhun Aydede |