Escrow sözleşmesi, özellikle Anglosakson hukukunun hâkim olduğu ülkelerde yüzyıllardır kullanılan teminat amaçlı bir sözleşmedir.
Yazılımın en değerli emtialardan biri haline geldiği günümüz dünyasında, seçim sistemlerinden bir ticari işletmenin yönetimine kadar birçok iş, bir yazılım tarafından yönetilmektedir. Bu tür yüksek önemi haiz yazılımların uzun yıllar kullanılabilmesi için yazılım sahibiyle kullanıcı arasında, kullanım süresi içinde yazılımın bakımının ve güncellenmesinin sağlanması üzerine sözleşmeler yapılmaktadır. Ancak yazılım sahibiyle kullanıcı arasında kurulan bu hukuki ilişkide, taraflar arasında bir çıkar çatışması vardır. Zira yazılım sahibinin bu yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, kullanıcı, bir yazılımın DNA'sı olarak da görülebilecek olan kaynak koda ulaşamaması halinde, yazılımı gerektiği gibi kullanmaya devam edememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Diğer taraftan yazılım sahibi ise en önemli ticari sırrı olan kaynak koda kullanıcının erişmesini istememektedir.
Eserde; öncelikle escrow sözleşmesinin ve bu sözleşmenin yazılım projelerinde kullanılmasının tarihsel gelişimi, bilgisayarların temel çalışma prensibi, yazılımının temel kavramları açıklanmakta; sonrasında yazılım sahibiyle kullanıcı arasındaki çeşitli menfaat çatışmaları ve bu çatışmaların giderilmesi için akdedilen, aynı zamanda escrow sözleşmesinin bir türü olan kaynak kod escrow sözleşmesi, klasik bir escrow sözleşmesiyle karşılaştırmalı olarak anlatılmakta, kaynak kod escrow sözleşmesine uygulanacak hükümler, İngiliz ve Amerikan hukukundaki düzenlemeler, mahkeme kararları ve öğretideki görüşler çerçevesinde tespit edilmeye çalışılmıştır.