Zorunlu Deprem Sigortası, genel olarak, belediye sınırları içinde kalan meskenler için depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik geliştirilmiş bir sigorta sistemidir.
Bu davalarda araştırma ve inceleme esasları kadar süreler de önem arz etmektedir. Zira zorunlu deprem sigortası genel şartlarının C-7. maddesi uyarınca sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler, sözleşmenin sona ermesinden itibaren iki yılda zaman aşımına uğrar. TTK'nın 1420. maddesinde ise sigorta sözleşmesinden doğan bütün istemlerin, alacağın muaccel olduğu tarihten başlayarak iki yıl ve 1482. madde hükmü saklı kalmak üzere, sigorta tazminatına ve sigorta bedeline ilişkin istemlerin her hâlde rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren altı yıl geçmekle zamanaşımına uğrayacağı belirtilmiştir. Genel şartların B.1. maddesinin 1.1 bendi uyarınca sigortalı, rizikonun gerçekleştiğini bu durumu öğrendiği tarihten itibaren en geç on beş iş günü içinde DASK'a veya kurum nam ve hesabına sözleşmeyi yapan sigorta şirketine bildirmelidir.
Kitapta konu; usul ve yargılama esaslarına ilişkin genel bilgiler, onanmış ilk derece mahkeme kararı örnekleri ve güncel Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir.